English
Polscy Kaskaderzy Filmowi
Sylwester Zawadzki
Sylwester Zawadzki Sylwester Zawadzki
kaskader koordynator
kaskader filmowy

Specjalizacja:

- szermierka i walka na broń białą (w tym szpada, rapier, miecz, kije)
- walka wręcz z elementami wschodnich sztuk walki
- jazda konna - upadki, wspinanie, wywrotki itp.
- upadki z wysokości

Sylwester Zawadzki jest jednym z najbardziej doświadczonych kaskaderów pracujących w Polsce. W jego dorobku zawodowym znajduje się wiele produkcji międzynarodowych. Od połowy lat osiemdziesiątych współpracuje z najlepszymi światowymi reżyserami i aktorami.

Przez wiele lat był głównym dublerem Liama Neesona. Dublował również Olivera Platt'a, Franca Langella, Kevina Sorbo oraz wielu innych.

Między innymi uczestniczył w takich super produkcjach, jak:

"Piraci" - fabularny w reżyserii Romana Polańskiego, 1985
"Otello" - opera w reżyserii Franco Zefirelli'ego z Placido Domingo, 1985
"Lista Schindlera" - film fabularny w reżyserii Stevena Spielberga, 1993
"Rob Roy" - film fabularny w reżyserii , 1994
"Kidnapped" (Porwany za młodu) - film fabularny, 1995
"Jacob the Liar" (Jakub Kłamca) - film fabularny, 1997
"Star Wars" (Gwiezdne Wojny - Mroczne Widmo) - film fabularny w reżyserii George'a Lucasa, 1997
"Nędznicy" - film fabularny, 1997
"Pianista" - film fabularny w reżyserii Romana Polańskiego, 2001

Wybrana filmografia

2016 53 WOJNY aktor
2014 THE PASSING BELLS kaskader
2013 MUR kaskader, aktor
2013 JACK STRONG kaskader, aktor
2010 BITWA WARSZAWSKA 1920 kaskader
2009 KLAN (serial TV) kaskader
2008 GALERIANKI kaskader
2008 PRAWDZIWA HISTORIA JANOSIKA układ pojedynku, kaskader
2008 SKORUMPOWANI kaskader
2008 NAZNACZONY (serial tv) kaskader
2008 SERCE NA DŁONI kaskader
2008 MAŁGOSIA KONTRA MAŁGOSIA kaskader
2007 39 I PÓŁ (serial TV) kaskader
2007 WINO TRUSKAWKOWE kaskader
2007 SKORUMPOWANI kaskader
2007 THE DEVIL'S FLOWER kaskader,
2006 NADZIEJA kaskader,
2006 FANAA kaskader,
2005 SUMMER LOVE kaskader,
2005 PENSJONAT POD RÓŻĄ (serial TV) kaskader,
2005 WINO TRUSKAWKOWE kaskader,
2004 KOMORNIK kaskader,
2004 OFICER (serial TV) kaskader,
2004 CZWARTA WŁADZA (serial TV) kaskader,
2004 NA WSPÓLNEJ (serial TV) kaskader,
2003 DUBLERZY kaskader,
2002 DEFEKT kaskader,
2002 MISS MOKREGO PODKOSZULKA kaskader,
2001 WIEDŻMIN kaskader, aktor,
2001 THE PIANIST (Pianista)
1997 13 POSTERUNEK kaskader,
1997 NĘDZNICY kaskader - dubler,
1997 STAR WARS (Gwiezdne Wojny - Mroczne Widmo), kaskader-dubler,
1997 JACOB THE LIAR (Jakub Kłamca), kaskader,
1996 WIRUS kaskader,
1996 GERMANS kaskader, aktor,
1994 BEYOND FORGIVENESS kaskader,
1993 UPROWADZENIE AGATY aktor (bramkarz),
1992 SZWADRON kaskader,
1992 EUROPEAN NIGHT kaskader koordynator,
1988 MĘSKIE SPRAWY kaskader,
1988 CRIMEN kaskader,
1988 AND THE VIOLINS STOPPED PLAYING aktor,
1987 TRÓJKĄT BERMUDZKI kaskader,
1987 PANTAREJ kaskader,
1987 MISJA SPECJALNA kaskader,
1986 ZŁOTY POCIĄG kaskader,
1986 W ZAWIESZENIU kaskader,
1986 PIRATES kaskader,
1986 NA CAŁOŚĆ kaskader,
1986 MEWY (FRAGMENTY ŻYCIORYSU) kaskader,
1985 PRZERWANE OGNIWO (4) w PRZYŁBICE I KAPTURY aktor,
1984 RYCERZE I RABUSIE kaskader,
1984 KIM JEST TEN CZŁOWIEK aktor,
1981 KARABINY aktor (Edek),
1979 OJCIEC KRÓLOWEJ kaskader,

Programy TV


2007 SYLWESTER Z TVP2 kaskader
2004 MAMY CIĘ (program TV TVN), kaskader

Teatr

2005 ROMEO I JULIA

Reklama


2008 RABOBANK kaskader


KASKADERZY
Zbigniew
Modej


Józef
Stefański


Jacek
Jeleń


Tomasz
Przybysz


Jacek
Kadłubowski


Sylwester
Zawadzki


Paweł
Grzybczyk


Dariusz
Obrębski


Marcin
Drabicki


Sławomir
Doniecki


Tomasz
Mleczek


Mirosław
Pisarek


Agnieszka
Pawłowska


Marcin
Popek


Michał
Wojciechowski


Krzysztof
Garwacki


Katarzyna
Pułkośnik


Zuzanna
Modej


Piotr
Wojtkowski


Artur
Mikołajewski


Małgorzata
Ptaszyńska



SPECJALIŚCI
Zbigniew
Litwiniak


Grzegorz
Sielewicz


Piotr
Juszczyk


Tomasz
Kędzior


Katarzyna
Kędzior


Andrzej
Blacha


Przemek
Włosek


Iza
Włosek


Piotr
Głuchowski


David
Fajer


Andrzej
Tarasewicz




- - tel. +48 501 276 111 -

Valid HTML 4.01! Valid CSS!