English
Polscy Kaskaderzy Filmowi
Józef Stefański
Józef Stefański Józef Stefański
kaskader koordynator
kaskader filmowy

Zawód kaskadera filmowego wykonuje od 1977 roku.
Mistrz Świata Kaskaderów Filmowych - Tuluza 1990r.
Nagroda Przewodniczącego Komitetu Kinematografii - 1991r.
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich od 1990r.
Dubler wielu czołowych, polskich aktorów w niebezpiecznych scenach.
Od roku 2013 członek Taurus World Stunt Awards.

Specjalizacja:

- judo 2-Dan
- walka wręcz - bójki
- szermierka, walka na broń białą
- samochody, motocykle - wypadki
- jazda konna - ewolucje kaskaderskie
- efekty kaskaderskie w wodzie
- palenie się człowieka, wylatywanie w powietrze na wybuchach
- zabezpieczenia do efektów kaskaderskich

Brał udział w wielu filmach fabularnych i telewizyjnych, zarówno produkcji polskiej jak i zagranicznej, między innymi:

Piraci, Pianista - reż. Roman Polański (z Walterem Matthau)
Otello - reż. Franco Zefirelli (z Placido Domingo)
Kidnapped (Porwany za młodu)- (z Armandem Assante)
Cutthroat Island (Wyspa Piratów) - reż. Renny Harlin (z Geeną Davis)
Beyond Forgiveness (Anioł śmierci) - reż. Bob Misiorowski (z Rutgerem Hauerem)
The Rainbow Thief (Złodziej tęczy) - reż. Alejandro Jodorovsky (z Omarem Sharifem)
Jacob the Liar (Jakub Kłamca) - reż. Peter Kassovitz (z Robinem Williamsem)
Dekalog, Trzy kolory, Podwójne życie Weroniki - reż. Krzysztof Kieślowski
Pan Tadeusz, Korczak, Pierścionek z orłem w koronie - reż. Andrzej Wajda
Europa, Europa - reż. Agnieszka Holland
Psy, Operacja Samum - reż. Władysław Pasikowski
Słoneczna włócznia - reż. Jerzy Łukaszewicz
Szwadron, Kiler, Pieniądze to nie wszystko - reż. Juliusz Machulski
Z dalekiego kraju - reż. Krzysztof Zanussi
Sława i chwała - reż. Kazimierz Kutz
Do krwi ostatniej, Znachor - reż. Jerzy Hoffman
Limuzyna Daimler-Benz, Przedwiośnie - reż. Filip Bajon

Filmografia

2017 PITBULL 3 /OSTATNI PIES/ kaskader
2017 ZABAWA, ZABAWA kaskader-aktor
2017 AUTSAJDER kaskader-aktor
2017 TEEFA IN TROUBLE kaskader-koordynator, kaskader
2017 JUSTA kaskader
2016 REAKCJA ŁAŃCUCHOWA kaskader
2016 CZUWAJ kaskader
2016 AMOK kaskader
2016 SŁUGI BOŻE kaskader
2015 PRAWDZIWA HISTORIA O MORDERSTWIE aktor
2015 ZGODA kaskader
2015 WSZYSCY CHCĄ KOCHAĆ kaskader
2015 KRÓLEWICZ OLCH kaskader
2014 KREW Z KRWI kaskader koordynator, kaskader
2014 CÓRKI DANCINGU kaskader
2014 SPRAWIEDLIWY kaskader
2014 KARBALA kaskader
2014 THE PASSING BELLS kaskader
2013 JEZIORAK kaskader
2013 KAMIENIE NA SZANIEC kaskader, aktor
2013 ZABÓJCZA MIŁOŚĆ kaskader
2013 JACK STRONG kaskader, aktor
2012 PŁYNĄCE WIEŻOWCE kaskader
2012 SIERPNIOWE NIEBO kaskader
2011 UŁAŃSKA BALLADA kaskader
2011 OBŁAWA kaskader
2011 POKŁOSIE kaskader
2011 UKŁAD WARSZAWSKI (serial TV) as. koordynatora
2011 SYBERIADA POLSKA ewolucje kaskaderskie
2010 BITWA WARSZAWSKA 1920 ewolucje kaskaderskie
2010 POKAŻ KOTKU CO MASZ W ŚRODKU ewolucje kaskaderskie
2010 HIDDEN ewolucje kaskaderskie
2010 M JAK MIŁOŚĆ (serial TV) obsada aktorska
2009 JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA ewolucje kaskaderskie
2007 RANCZO WILKOWYJE ewolucje kaskaderskie
2006 STRAJK. DIE HELDIN VON DANZIG ewolucje kaskaderskie
2005 BOŻA PODSZEWKA. CZĘŚĆ DRUGA ewolucje kaskaderskie
2004 GLINA (serial TV) obsada aktorska
2003 UBU KRÓL ewolucje kaskaderskie
2003-2008 GLINA (serial TV) ewolucje kaskaderskie
2003-2005 DEFEKT (serial TV) ewolucje kaskaderskie
2002 THE PIANIST ewolucje kaskaderskie
2002 THE FOREIGNER ewolucje kaskaderskie
2002 WIEDŹMIN (serial tv) ewolucje kaskaderskie
2002 MISS MOKREGO PODKOSZULKA w ŚWIĘTA POLSKIE ewolucje kaskaderskie
2002 PRZEDWIOŚNIE (serial tv) ewolucje kaskaderskie
2002 HAKER ewolucje kaskaderskie
2002 E=MC2 ewolucje kaskaderskie
2001 PRZEDWIOŚNIE ewolucje kaskaderskie
2001 PIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO obsada aktorska (osiłek)
2000 WIELKIE RZECZY. SYSTEM, GRA, SIEĆ (film tv) ewolucje kaskaderskie
2000 CUD PURYMOWY w ŚWIĘTA POLSKIE obsada aktorska (robotnik)
2000 SŁONECZNA WŁÓCZNIA Konsultacja kaskaderska
2000-2001 PRZEPROWADZKI ewolucje kaskaderskie (odcinki: 9)
2000-2010 M JAK MIŁOŚĆ Konsultacja (kaskaderska; odcinek 153, 155), ewolucje kaskaderskie
2000 MIŁOŚĆ TO TYLKO OBIETNICA (22) w DOM (1980 - 2000; serial tv) ewolucje kaskaderskie
2000 CHŁOPAKI NIE PŁACZĄ ewolucje kaskaderskie
2000 13 POSTERUNEK 2 ewolucje kaskaderskie
1999 PAN TADEUSZ ewolucje kaskaderskie, obsada aktorska
1999 OPERACJA SAMUM ewolucje kaskaderskie
1999 MOJA ANGELIKA obsada aktorska
1999 JAKOB THE LIAR ewolucje kaskaderskie
1998 GWIEZDNY PIRAT ewolucje kaskaderskie
1998 EKSTRADYCJA 3 ewolucje kaskaderskie
1998 13 POSTERUNEK (odc. 13) obsada aktorska
1997 SŁAWA I CHWAŁA ewolucje kaskaderskie
1997 SARA ewolucje kaskaderskie
1997 MŁODE WILKI 1/2 ewolucje kaskaderskie
1997 KILER obsada aktorska (strażnik)
1997 KOMU GRA TA ORKIESTRA (17), TRZECIE KŁAMSTWO (18), POWRÓT Z DALEKIEJ PODRÓŻY (20) w DOM (1980 - 2000; serial tv) ewolucje kaskaderskie
1997 JESTEM DLA CIEBIE NIEDZIELĄ (19) w DOM (1980 - 2000; serial tv) ewolucje kaskaderskie, obsada aktorska
1996 WIRUS ewolucje kaskaderskie
1996 TELEJULIA (4) w MASZYNA ZMIAN. NOWE PRZYGODY ewolucje kaskaderskie
1996 COŚ SIĘ KOŃCZY, COŚ SIĘ ZACZYNA (13), PRZED MIŁOŚCIĄ NIE UCIEKNIESZ (16) w DOM (1980 - 2000; serial tv) ewolucje kaskaderskie
1995 ZA CO? ewolucje kaskaderskie
1995 SZABLA OD KOMENDANTA ewolucje kaskaderskie
1995 ODJAZD (serial tv) ewolucje kaskaderskie
1995 HORROR W WESOŁYCH BAGNISKACH ewolucje kaskaderskie
1995 CYRKOWA PUŁAPKA Konsultacja ds. kaskaderskich
1995 CUTTHROAT ISLAND ewolucje kaskaderskie
1994 LE COLONEL CHABERT ewolucje kaskaderskie (scena bitwy)
1994 OCZY NIEBIESKIE ewolucje kaskaderskie
1994 BEYOND FORGIVENESS ewolucje kaskaderskie
1993 TROIS COULEURS. BLANC ewolucje kaskaderskie
1993 PAJĘCZARKI ewolucje kaskaderskie
1993 LEPIEJ BYĆ PIĘKNĄ I BOGATĄ ewolucje kaskaderskie
1993 FRANKENSTEIN ewolucje kaskaderskie
1993-1994 BANK NIE Z TEJ ZIEMI ewolucje kaskaderskie
1992 11 w ŻEGNAJ ROCKEFELLER obsada aktorska (pirotechnik)
1992 WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... ewolucje kaskaderskie
1992 WARSZAWA. ANNEE 5703 ewolucje kaskaderskie
1992 VENT D'EST ewolucje kaskaderskie
1992 SZWADRON ewolucje kaskaderskie
1992 PSY ewolucje kaskaderskie
1992 PIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIE ewolucje kaskaderskie
1992 NOVEMBRE ewolucje kaskaderskie
1992 ENAK Konsultacja kaskaderska
1992 DAENS ewolucje kaskaderskie
1991 LES ENFANTS DE LA GUERRE ewolucje kaskaderskie
1991 LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE ewolucje kaskaderskie
1991 PAPER MARRIAGE ewolucje kaskaderskie
1991 ODJAZD ewolucje kaskaderskie
1990 THE RAINBOW THIEF ewolucje kaskaderskie
1990 W ŚRODKU EUROPY ewolucje kaskaderskie
1990 SUPERWIZJA ewolucje kaskaderskie
1990 ROZMOWY O MIŁOŚCI Konsultacja
1990 MOSKWA (5) w NAPOLEON ewolucje kaskaderskie
1990 KORCZAK ewolucje kaskaderskie
1990 KAMIENNA TAJEMNICA Konsultacja
1990 EUROPA EUROPA ewolucje kaskaderskie
1990 EMINENT DOMAIN ewolucje kaskaderskie
1989 UN AIR OUBLIE w LE RETOUR D'ARSENE LUPIN ewolucje kaskaderskie
1989 OSTATNI PROM ewolucje kaskaderskie
1989 OSTATNI DZWONEK ewolucje kaskaderskie
1989 KANCLERZ ewolucje kaskaderskie
1989 JASTRZĘBIA MĄDROŚĆ ewolucje kaskaderskie
1989 BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH ewolucje kaskaderskie
1988 LES POSSEDES ewolucje kaskaderskie
1988 ZŁODZIEJ Konsultacja (kaskaderska)
1988 WHEREVER YOU ARE ewolucje kaskaderskie
1988 TEATRUM WIELE TU MOŻE UCZYNIĆ... ewolucje kaskaderskie
1988 SKRZYPCE ROTSZYLDA ewolucje kaskaderskie
1988-1991 POGRANICZE W OGNIU ewolucje kaskaderskie
1988 PIĘĆ MINUT PRZED GWIZDKIEM Konsultacja, obsada aktorska
1988 PAN KLEKS W KOSMOSIE ewolucje kaskaderskie
1988 MĘSKIE SPRAWY ewolucje kaskaderskie
1988 DEKALOG, JEDEN, DEKALOG, TRZY, DEKALOG, CZTERY, DEKALOG, PIĘĆ w DEKALOG ewolucje kaskaderskie
1987 TRÓJKĄT BERMUDZKI ewolucje kaskaderskie
1987 ŚMIERĆ JOHNA L. ewolucje kaskaderskie
1987 SALA NR 6 Konsultacja
1987 PANTAREJ ewolucje kaskaderskie
1987 OPOWIEŚĆ HARLEYA ewolucje kaskaderskie
1987 MISJA SPECJALNA ewolucje kaskaderskie
1987 FLYING FEVER ewolucje kaskaderskie
1987 DORASTANIE Konsultacja (odcinki: 2-5, 7)
1987 CYRK ODJEŻDŻA ewolucje kaskaderskie
1987 ZAMKNĄĆ ZA SOBĄ DRZWI (19), ZŁOCISTY (20), PRZERWANY URLOP (21) w 07 ZGŁOŚ SIĘ ewolucje kaskaderskie
1986 ZŁOTY POCIĄG ewolucje kaskaderskie
1986 TULIPAN ewolucje kaskaderskie
1986 PIRATES ewolucje kaskaderskie
1986 KURS NA LEWO ewolucje kaskaderskie
1985 LABIRYNT ewolucje kaskaderskie
1984 TRZY MŁYNY ewolucje kaskaderskie
1984 SIEDEM ŻYCZEŃ ewolucje kaskaderskie
1984 RYCERZE I RABUSIE ewolucje kaskaderskie
1984 PRZEKLĘTE OKO PROROKA ewolucje kaskaderskie
1984 MIŁOŚĆ Z LISTY PRZEBOJÓW ewolucje kaskaderskie
1984 LATO LEŚNYCH LUDZI ewolucje kaskaderskie
1984 CIEŃ JUŻ NIEDALEKO ewolucje kaskaderskie
1983 LATA DWUDZIESTE... LATA TRZYDZIESTE... ewolucje kaskaderskie
1983 WIERNA RZEKA ewolucje kaskaderskie
1983 WIDZIADŁO ewolucje kaskaderskie
1983 TRAGARZ PUCHU ewolucje kaskaderskie
1983 ŚLEDZTWO PORUCZNIKA TOMASZKA ewolucje kaskaderskie
1983 PASTORALE HEROICA obsada aktorska (ranny)
1983 OSTRZE NA OSTRZE ewolucje kaskaderskie
1983 NIEDZIELNE IGRASZKI ewolucje kaskaderskie
1983 NIE BYŁO SŁOŃCA TEJ WIOSNY ewolucje kaskaderskie
1983 KATASTROFA W GIBRALTARZE ewolucje kaskaderskie
1983 HARACZ SZAREGO DNIA ewolucje kaskaderskie
1983 FACHOWIEC ewolucje kaskaderskie
1983 ALTERNATYWY 4 ewolucje kaskaderskie
1983 AKADEMIA PANA KLEKSA ewolucje kaskaderskie
1982 THE WALL ewolucje kaskaderskie
1982 ŚPIEWY PO ROSIE ewolucje kaskaderskie
1982 OKO PROROKA ewolucje kaskaderskie
1982 MŁODZIK ewolucje kaskaderskie
1982 EPITAFIUM DLA BARBARY RADZIWIŁŁÓWNY ewolucje kaskaderskie
1982-1986 BLISKO, CORAZ BLIŻEJ ewolucje kaskaderskie
1982 AUSTERIA ewolucje kaskaderskie
1981 ZNACHOR ewolucje kaskaderskie
1981 WIERNE BLIZNY ewolucje kaskaderskie
1981 UCZENNICA Ewolucje kaskaderskie
1981 LIMUZYNA DAIMLER - BENZ ewolucje kaskaderskie
1981 KRÓTKI DZIEŃ PRACY ewolucje kaskaderskie
1981 KLEJNOT WOLNEGO SUMIENIA ewolucje kaskaderskie
1981 JAN SERCE ewolucje kaskaderskie
1981 DA UN PAESE LONTANO (GIOVANNI PAOLO II) ewolucje kaskaderskie
1981 BOŁDYN obsada aktorska
1981 BLIZNY ewolucje kaskaderskie
1980 ZAMACH STANU ewolucje kaskaderskie
1980 URODZINY MŁODEGO WARSZAWIAKA ewolucje kaskaderskie
1980 TYLKO KAŚKA ewolucje kaskaderskie
1980 MIŚ ewolucje kaskaderskie
1980 2 w MISJA obsada aktorska
1980 KRÓLOWA BONA ewolucje kaskaderskie
1980 GRZESZNY ŻYWOT FRANCISZKA BUŁY ewolucje kaskaderskie
1980 GORĄCZKA ewolucje kaskaderskie
1980 DZIEŃ WISŁY ewolucje kaskaderskie
1980 DOM (1980 - 2000; serial tv) ewolucje kaskaderskie
1980 ARCHIV DES TODES ewolucje kaskaderskie
1979 DIE BLECHTROMMEL ewolucje kaskaderskie
1979 ... DROGA DALEKA PRZED NAMI... ewolucje kaskaderskie
1979 W SŁOŃCU I W DESZCZU ewolucje kaskaderskie
1979 RÓD GĄSIENICÓW ewolucje kaskaderskie
1979 PRZYJACIELE (serial tv) ewolucje kaskaderskie
1979-1981 NAJDŁUŻSZA WOJNA NOWOCZESNEJ EUROPY ewolucje kaskaderskie
1979 GWIAZDY PORANNE ewolucje kaskaderskie
1979 GODZINA "W" ewolucje kaskaderskie
1979 DOKTOR MUREK ewolucje kaskaderskie
1978 RZYM (8) w ŻYCIE NA GORĄCO obsada aktorska
1978 SZPITAL PRZEMIENIENIA ewolucje kaskaderskie
1978 STO KONI DO STU BRZEGÓW ewolucje kaskaderskie
1977 ANTYKI ewolucje kaskaderskie
1976-1977 POLSKIE DROGI ewolucje kaskaderskie

Teatr

2011 ĆWICZENIA Z IONESCO efekty lewitacji

Reklama


2013 VECTRA kaskader
2012 TESCO kaskader


KASKADERZY
Zbigniew
Modej


Józef
Stefański


Jacek
Jeleń


Tomasz
Przybysz


Jacek
Kadłubowski


Sylwester
Zawadzki


Paweł
Grzybczyk


Dariusz
Obrębski


Marcin
Drabicki


Sławomir
Doniecki


Tomasz
Mleczek


Mirosław
Pisarek


Agnieszka
Pawłowska


Marcin
Popek


Michał
Wojciechowski


Krzysztof
Garwacki


Katarzyna
Pułkośnik


Zuzanna
Modej


Piotr
Wojtkowski


Artur
Mikołajewski


Małgorzata
Ptaszyńska



SPECJALIŚCI
Zbigniew
Litwiniak


Grzegorz
Sielewicz


Piotr
Juszczyk


Tomasz
Kędzior


Katarzyna
Kędzior


Andrzej
Blacha


Przemek
Włosek


Iza
Włosek


Piotr
Głuchowski


David
Fajer


Andrzej
Tarasewicz




- - tel. +48 501 276 111 -

Valid HTML 4.01! Valid CSS!