English
Polscy Kaskaderzy Filmowi
Tomasz Przybysz
Tomasz Przybysz Tomasz Przybysz
Kaskader filmowy
urodzony: 09.10.1955
  • wzrost 176 cm
  • waga 95 kg
  • obwód klatki 120 cm
  • talia 91 cm
  • biodra 94 cm

Mistrz Świata Kaskaderów Filmowych - Tuluza 1990

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, magisterium obronił na Wydziale Rehabilitacji. Ukończył Podyplomowe Studium Menadżerów Sportu.
Zawód kaskadera filmowego wykonuje od 1977 roku - "Śmierć Prezydenta" w reżyserii Jerzego Kawalerowicza.

Specjalizacja:

- szermierka i układy szermiercze
- walka wręcz
- samochody - wypadki (crash)
- efekty kaskaderskie i ewolucje w wodzie i pod wodą
- zabezpieczenia do efektów kaskaderskich
- jazda konna - upadki, wywrotki itp.

Inne uprawnienia:

- patent żeglarski
- ratownik wodny

Uczestniczył w realizacji ok. 200 filmów fabularnych, w tym m.in.:

"Piraci" Romana Polańskiego
"Europa, Europa" Agnieszki Holland
"Trzy Kolory - Czerwony" Kieślowskiego
"Wyspa Piratów" z Geeną Davis, reż. Renny Harlin, 1996
"Złodziej Tęczy" z Omarem Sharifem
"Porwany za Młodu"
"Psy" cz. 1 i 2

Wybrana filmografia

2014 KARBALA kaskader
2013 JACK STRONG kaskader, aktor
2011 POKŁOSIE aktor
2010 BITWA WARSZAWSKA 1920 kaskader
2008 39 I PÓŁ (II seria) (serial tv) kaskader
2008 DRZAZGI kaskader
2008 SKORUMPOWANI kaskader
2008 WITHIN THE WHIRLWIND kaskader
2007 MAŁA MOSKWA kaskader koordynator
2007 TRZECI OFICER (serial TV) kaskader
2007 NAZNACZONY kaskader
2007 CICHOCIEMNI kaskader
2007 JESZCZE RAZ kaskader
2007 GLINA 2 (serial tv) kaskader
2007 SKORUMPOWANI (serial tv) kaskader
2006 GWIAZDY W CZERNI kaskader
2006 SZTUCZKI kaskader
2006 OFICEROWIE kaskader
2006 HOUSE kaskader
2006 MROK (serial tv), kaskader koordynator
2005 TYLKO MNIE KOCHAJ kaskader
2005 WINO TRUSKAWKOWE kaskader,
2005 THE STORM (TV BBC) kaskader, aktor,
2005 DOM (NIE)SPOKOJNEJ STAROŚCI kaskader,
2004 KOMORNIK kaskader,
2004 SEZON NA BLUESA kaskader,
2004 DEFEKT kaskader,
2004 SMIERĆ STALINA (serial TV BBC), kaskader
2004 OFICER (serial TV), kaskder,
2003 GLINA (serial TV) kaskader,
2003 DUBLERZY kaskader,
1999 OPERACJA SAMUM kaskader,
1998 PONIEDZIAŁEK konsultacja kaskaderska,
1997 SARA kaskader,
1997 MŁODE WILKI 1/2 kaskader,
1997 BANDYTA kaskader,
1996 WIRUS kaskader,
1996 PANNA NIKT kaskader,
1996 TELEJULIA (4) w MASZYNA ZMIAN. NOWE PRZYGODY kaskader,
1996 PRZED MIŁOŚCIĄ NIE UCIEKNIESZ (16) w DOM (1980 - 2000; serial tv) kaskader,
1996 AUTOPORTRET Z KOCHANKĄ kaskader,
1995 SZABLA OD KOMENDANTA konsultacja kaskaderska,
1995 GRAJĄCY Z TALERZA konsultacja kaskaderska,
1995 EKSTRADYCJA kaskader, aktor,
1994 WRONY konsultacja kaskaderska,
1994 PSY 2. OSTATNIA KREW kaskader,
1994 PRZYGODY JOANNY konsultacja kaskaderska,
1994 POLSKA ŚMIERĆ konsultacja kaskaderska,
1994 OCZY NIEBIESKIE kaskader,
1994 BEYOND FORGIVENESS kaskader,
1993 TO MUSISZ BYĆ TY aktor ,
1992 WARSZAWA. ANNEE 5703 kaskader,
1992 SZWADRON kaskader,
1992 PIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIE kaskader,
1992 LISTOPAD kaskader,
1992 ENAK aktor,
1991 LES ENFANTS DU VENT kaskader,
1991 LE SEPTIEME ENFER kaskader,
1991 L' ENTORSE kaskader,
1990 ZABIĆ NA KOŃCU konsultacja,
1990 POGRZEB KARTOFLA konsultacja kaskaderska,
1989 UN AIR OUBLIE, ZAPOMNIANA MELODIA w LE RETOUR D'ARSENE LUPIN kaskader,
1989 BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH kaskader,
1988 ZMOWA kaskader,
1988 ZŁODZIEJ konsultacja kaskaderska,
1988 PIĘĆ MINUT PRZED GWIZDKIEM aktor,
1988 MĘSKIE SPRAWY kaskader,
1988 DEKALOG JEDEN, DEKALOG DWA, DEKALOG DZIEWIĘĆ w DEKALOG kaskader,
1987 ZABIJ MNIE, GLINO kaskader,
1987 TRÓJKĄT BERMUDZKI kaskader,
1987 PANTAREJ kaskader,
1987 MISJA SPECJALNA kaskader,
1986 PIRATES kaskader,
1981 ZNACHOR kaskader,
1981 BOŁDYN aktor,
1979 OJCIEC KRÓLOWEJ kaskader,

Programy TV


2007 PRZEBOJOWA NOC kaskader
2005 MARSZ, MARSZ POLONIA, kaskader,
2004 MAMY CIĘ (program TV TVN), kaskader, aktor

Reklama


2008 RABOBANK kaskader
2007 PRINCESSA kaskader
2005 ORLEN

Teatr


2008 O DWÓCH RUMUNACH, KTÓRZY MÓWIĄ PO POLSKU efekty kaskaderskie
2008 HAMLET efekty kaskaderskie


KASKADERZY
Zbigniew
Modej


Józef
Stefański


Jacek
Jeleń


Tomasz
Przybysz


Jacek
Kadłubowski


Sylwester
Zawadzki


Paweł
Grzybczyk


Dariusz
Obrębski


Marcin
Drabicki


Sławomir
Doniecki


Tomasz
Mleczek


Mirosław
Pisarek


Agnieszka
Pawłowska


Marcin
Popek


Michał
Wojciechowski


Krzysztof
Garwacki


Katarzyna
Pułkośnik


Zuzanna
Modej


Piotr
Wojtkowski


Artur
Mikołajewski


Małgorzata
Ptaszyńska



SPECJALIŚCI
Zbigniew
Litwiniak


Grzegorz
Sielewicz


Piotr
Juszczyk


Tomasz
Kędzior


Katarzyna
Kędzior


Andrzej
Blacha


Przemek
Włosek


Iza
Włosek


Piotr
Głuchowski


David
Fajer


Andrzej
Tarasewicz




- - tel. +48 501 276 111 -

Valid HTML 4.01! Valid CSS!